Barion Pixel

A 230 gombafajt bemutató előadásról

márc 28, 2021 | Gombaismereti tanfolyam

A gombaismereti előadásokról dióhéjban

Gombaismereti tanfolyamok manapság könnyen elérhetőek mindenféle formában. Az online oktatás népszerűsége az elmúlt hónapokban kiugró emelkedést mutatott, ami külső tényezők hatására következett be. Ezzel párhuzamban nálunk is megnövekedett az érdeklődés, amit nagyon köszönünk nektek. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy  sokan szeretnétek velünk tartani!

Nagyszerű érzés olvasni a leveleiteket, mert kérdéseitek és a válasz megfogalmazása segítségével mindig új ötleteim születnek. Ezek segítenek mindig egy kicsit jobbá tenni az online gombaismereti tantermünket. Viszont van 1-1 kérdés, ami egy komplett cikket megérdemel, így mindenki számára segítség lehet a következő írásom, egy esetleges döntés meghozatalában.

 

A 230 gombafajos gombaismereti előadásról

Gyakori kérdés volt mostanában az online gombaismereti képzéseink közötti különbség. Első körben lássuk a 8 előadást tartalmazó, 230 gombafajos képzést.

Ez a videótanfolyam a gombaismereti előadásaim felvételeit tartalmazza. Tehát olyan érzést kelt, mintha a tanteremben ülnél, főleg, hogy ha azt nagyképernyős tévén nézed, vagy projektor segítségével kivetíted, ami önmagában is nagy élmény. Lássuk hogyan is épül fel, és mi az erőssége a képzésnek.

Tantermünk részletes bemutatásának videóját ITT találod.

 

A gombatanfolyam tematikája

 

Rendkívül sokat, körülbelül 5 évet dolgoztam azon, hogy hazánk legátfogóbb alapfokú gombaismereti tanfolyamának tananyagát egy kimagasló szintre emeljem. Mindent beleadtam, hogy információtartalma és egyedi előadásmódja miatt a gombászok kedvenc online képzése, és egyik legnagyobb internetes segítsége legyen. Ezt a kitűzött célt sikerült is megvalósítanom, amiért nagy-nagy köszönet jár nektek! Az „alapfokú” jelző közben lemaradt, ugyanis időközben rájöttem, hogy felesleges ezzel a címkével ellátnom a képzést, mert jócskán sikerült túlszárnyalni az alapfokúnak titulált képzések információtartalmát.

Tehát mi fér bele 13 órányi előadásba? A válaszom, hogy rengeteg minden. Már önmagában a magas fajszám is kiemelkedő ebben a kategóriában, de amiért sikerült a 13 órányi előadásba belefoglalni a 230 gombafajt, az nem más, mint a gombák csoportosítása nemzetségek, ill. egyéb, logikus séma szerint felépített kategóriák alapján. Mindezt úgy, hogy a magyar- és latin gombanevek viszonyait is vázolja a képzés. De lássuk, miért fontos mindez!

 

Miért fontos, és miért egyedi a használt gombacsoportosítás

 

Tapasztalataim alapján a kezdő- és gyakran még a rutinosabb gombászok esetében is az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy belegabalyodnak a latin- és magyar nevek viszonyaiba, és ettől érthetetlenné válik egyes gombacsoportok hovatartozása és ezáltal a fajok biztos felismerése is. A nemzetségek felületes ismerete mindezt tovább bonyolítja. Gyakran előfordul az, hogy amit magyarul egy csoportnévvel illetünk, az a latin neveken alapuló nevezék- és rendszertan szerint valójában több gombacsoport. Tehát jogosan teszed fel a kérdést, amikor azt kérdezed például, hogy miről ismerünk fel egy pereszkét, vagy miről ismerünk fel egy őzlábgombát, sőt a magyar pereszke, vagy őzlábgomba elnevezés pontosan milyen gombákat is foglal magába?  stb… Ugye ezt hirtelen nem is tudod megválaszolni ill. definiálni?

Bizony… ha még nem találkoztál az általam kidolgozott csoportosítással, akkor ezek a kérdések nehezen megválaszolhatók. Gyakori a tanfolyamokon, hogy a gombaismereti előadás túlnyomó részt a gombafajok ismertetésével zajlik, ami persze a lényeg, de a nemzetségekre nem fektet elég hangsúlyt.  Ez szűklátókörűséget okoz, emellett egy teljesen logikátlan lépésnek tartom, ugyanis ha a nemzetségeket, vagy más logikus séma szerint felépített csoportokat nem definiáljuk megfelelően, és azokat nem vetjük össze a latin- és a magyar nevek viszonyaival csak káosz alakul ki a gombaismeret terén!

Egy-egy fajt ugyan meg lehet tanulni a nemzetségeken belül a hagyományosan felépített gombaismereti oktatás segítségével, de nem alakul ki teljeskörű megértés egy gombafaj hovatartozását illetően, mint ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy miről ismerem fel az adott csoport többi tagját.

Tehát, ha csak arról van tudomásunk, hogy XY gombafaj létezik és arról viszont nincs, -vagy csak csekély az ismeretünk-, hogy a csoportot miként ismerjük fel, amibe az az XY gombafaj megtalálható, akkor könnyen összetéveszthetjük az XY-gombafajt, egy hozzá nagyon hasonlóval, ami már lehet, hogy egy másik csoport tagja. Ha ezt a hibát úgy követjük el, hogy nincs róla tudomásunk, mert nem ismerjük jól a csoportokat, akkor egy hamis önbizalomra épülő tudás fog kialakulni bennünk, ami helytelen és sok tévedéshez és bosszúsághoz vezet.

Tehát röviden, először megtanuljuk a csoportokat, tisztázzuk a latin- és magyar nevek okozta káoszt, aztán foglalkozunk csak a fajokkal. Ez így kerek és átlátható, és ezért is olyan nagyszerű választás a 230 gombafajos videótanfolyam.

Amennyiben eszerint a séma szerint tanulsz, olyan biztos gombaismereti alapokkal fogsz rendelkezni, amivel kevés tanfolyamot végzett gombász. Ehhez a tanfolyamhoz érdemes megrendelni a „Gombaismereti szempontból jelentős, gyakoribb gombacsoportok Magyarországon” című könyvemet is! A képzés és a könyv együtt működnek 100%-os hatékonysággal. Egyébként a könyvet online is lapozhatod a tanteremben.

A 13 órányi előadás, kizárólag a gombaismerettel foglalkozik. Valójában ez a 13 óra online előadás 4 vagy 5 alkalom tantermi oktatásnak felel meg. Ez azért van így, mert az egésznapos tantermi oktatások sok szünetet és egyéb, a tanfolyammal kapcsolatos megbeszéléseket is tartalmaznak, amik ebből az előadásból értelem szerűen kimaradnak.

A képzés óriási előnye még, amit nagyon sokszor emlegetek, hogy időtlen. Csak 1x szükséges megvásárolnod, és onnantól kezdve mindig használhatod. Ennek a fontossága kiemelkedő, mert a gombászás egy folyamat, amihez mindig rendelkezésre álló forrásra van szükség.

Tehát úgy kezeld a tanfolyamot, hogy ez számodra egy életre szóló beruházás, és mindig rendelkezésedre áll, amikor csak szükségét érzed. Ne feledkezz meg az egyéni konzultációs lehetőségekről sem, amiből 2 alkalmat a tanfolyam mellé kapsz ajándékba.

Gombaismereti tanfolyam 13 órás előadás