Barion Pixel

Útmutató gombatanfolyamokhoz

márc 30, 2021 | Gombaismereti tanfolyam

Erdők-mezők, természetjárás, gombászás, gyűjtögetés…

 

Egyre többen hódolnak szabadban végezhető hobbiknak, melyek a kikapcsolódáson kívül egyéb élményekkel is megajándékozzák a temészetkedvelőket. Olyan tevékenységekre gondolok, melyek valami kézzel fogható és kulináris élvezetet nyújtó végeredményt produkálnak, mint pl.: a gombagyűjtés, és az erdei gyümölcsök gyűjtögetése stb.

Valóban nagyszerű dolog ezeknek az erdei csemegéknek a felkutatása és begyűjtése, de ehhez természetismeretre van szükség. Az étkezésre való gyűjtés esetében a gombák ismerete kiemelkedő fontossággal bír, ugyanis egyes csoportokba tartozó mérgező-, és ehető gombák között gyakran picik a különbségek. Ezeket az apró különbségeket csak alapos ismeretek révén tudjuk észrevenni, de ha egyszer felfedeztük őket, onnantól kezdve már egyszerűbb lesz a dolgunk.

Manapság tudásunk a gombaismereti tanfolyamok sokaságának köszönhetően, már könnyen fejleszthető, és ajánlott is fejleszteni, hisz az erdő telis-tele van finomságokkal, amiket érdemes felkutatni. A legjobb megoldás tudásunk színesítésére – a gombák esetében – egy gombaismereti tanfolyam elvégzése.

Bizonyára, most felmerül benned a kérdés, hogy melyik az a gombaismereti képzés, amire érdemes lenne beiratkozni.

Lássuk mik a lehetőségek gombaismereti tanfolyamok terén!

 

Gombaszakértő

 

A legismertebb képzés a gomba-szakellenőr tanfolyam, mely a köztudatban, csak gombaszakértő tanfolyamként emlegetett kurzus. A gomba-szakellenőr képzésnek nagy hagyománya és neves múltja van Magyarországon. A múlt rendszerből fennmaradt oktatási forma. Elvégzése a sikeres vizsgát követően feljogosítja a gombászt, hogy a piacon különböző, a gomba-szakellenőr feladatkörébe tartozó feladatokat lásson el. De ha szeretné valaki, akár háznál is űzheti a gombaszakértői tevékenységet, vagy egyéb kreatív módon, a törvény szabályozta keretek között használhatja fel végzettségét.

Tehát akkor ajánlott ennek a tanfolyamnak az elvégzése, ha bizonyítványt szeretnél, amivel elhelyezkedhetsz dolgozni, vagy felsőfokú gombatanfolyamra szeretnél beiratkozni, aminek előfeltétele a gomba-szakellenőr bizonyítvány. Esetleg oktatni, vagy gombásztúrákat vezetni áll szándékodban, vagy barátaid gombáit szeretnéd vizsgálgatni és visszaadni nekik étkezési célra stb…

Ezeket figyelembe véve mérlegelj, mert a tanfolyam végzettséget, bizonyítványt ugyan biztosít számodra, de fő szempontja, hogy egy munkakör betöltésére készít fel. A többhónapos képzésen sokat tanulhatsz, viszont egy száraz év esetén a gomba is kevés, így a tapasztalat is az maradhat, ami bizonytalanságot okozhat.

Amikor én tanultam, az elméleten tanult fajok csupán kb. 50% -val találkoztunk terepen. A jó években természetesen más a helyzet, de még akkor is csak 1x-2x láttál egy adott gombát az év folyamán, amit az oktatód nyilván a legjobb tudása szerint mutatott be neked, de a kérdés az, hogy ennyi tanulás és viszonylag csekély tapasztalat után vissza mernéd-e adni a bevizsgált gombát másnak, vagy te magad el mernéd-e fogyasztani?

Esetleg ugyanúgy rutinosabb kollégádra bíznád a szakértést? Egyszóval tudnál-e felelősséget vállalni magad- és mások egészségéért néhány hónap gombászást követően? Távol álljon tőlem, hogy ezekkel a feltevésekkel a képzés és az oktatás minőségét becsméreljem, vagy megkérdőjelezzem a szakma fontosságát, de tényként kell kezelni azt, hogy megelőlegezett tudás nélkül, néhány hónap gombászást követően, senki sem lesz magabiztos annyira, hogy másoknak nyugodt szívvel, minden kétely nélkül gombát adjon vissza étkezési célra. Ezt a saját tapasztalatomra, és a számos végzett gomba-szakellenőrrel folytatott beszélgetésre alapozva írom, akik azt követően iratkoztak be hozzám tanfolyamra, hogy már máshol megszerezték végzettségüket. Tehát, ha csekély tudással, vagy gombaismereti tudás nélkül vágsz bele a dologba, és az élményszerzésen és tudásbeli megmérettetésen kívül egyéb célt tűztél ki magad elé, akkor a fenti kérdéseket mindenképp tedd fel magadnak! Elvégzését azért is érdemes megfontolni, mert a legtöbben, (egy felmérés szerint több, mint 90%-a a gombaszakértőknek) nem élnek a bizonyítvány nyújtotta lehetőségekkel. Ez részben a helyes tájékozódás hiányáról nyújt tanúbizonyságot, és azt is tükrözi, hogy hány végzett gomba-szakellenőr szeretné használni végzettségét, vagy vállalná az óriási felelősséget a képzés elvégzése után, ami ma már inkább csak társadalmi presztizs értékű, de különösebb anyagi megbecsülést nem nyújtó munkakör betöltésére jogosít fel. A felmérés eredményéről ITT hallgathatsz előadást. Tehát gondold át valóban szükséged van-e rá?

Alapfokú gombaismereti tanfolyam

 

A második legnépszerűbb képzés az úgynevezett „Alapfokú gombaismereti tanfolyam”, mely részben hasonlít a gomba-szakellenőr képzéshez, viszont általában rövidebb ideig tart, és kevesebb a tudásanyag is, amit az oktatók a leendő gombászok nyakába zúdítanak. Ez nem jelenti azt, hogy rosszabb döntés lenne beiratkozni alapfokú tanfolyamra, mert ugyebár, amit fentebb is írtam, minden attól függ, hogy szeretnél-e bizonyítványt, amivel utána munkába állhatsz, és kihasználhatod annak előnyeit. Sőt, ha szekértőnek készülsz a szakellenőr tanfolyamot megelőzően célszerű elvégezni ezt a képzést. Közel 8 év oktatási tapasztalattal a hátam mögött, ismervén a gombászok saját maguk felé támasztott elvárásait, és számos, már végzett gomba-szakellenőr visszajelzése alapján, én az egyik legjobb választásnak tartom, ha gombásztanfolyamról van szó. Főként azért, mert többször is beiratkozhatsz abból a pénzből, amit a gomba-szakellenőr tanfolyamra költenél, és így többet tudsz tanulni, ismételni, ami nagyobb magabiztosságot, és gombaismereti tudást kölcsönözhet számodra. De hangsúlyozom, amennyiben neked az a célod, hogy végzettségedet, bizonyítványodat hasznosítsd, természetesen a másik opció a legjobb választás. Egyébként vannak olyan teljes évet átfogó „alapfokú” tanfolyamok is, melyek szinte(!) ugyanazt a gombaismereti tananyagot tartalmazzák, mint a gomba-szakellenőr képzés, sőt egyik Szegeden élő kedves barátom sokkal átfogóbb anyagot ad át kurzusai során, mint amit a szakellenőr tanfolyam elméleti anyaga tartalmaz. Összegezve, ez a képzés mindenki számára ajánlott, aki kezdő, és a gombákkal szeretne ismerkedni, vagy lépcsőzetesen szeretné elvégezni a kurzusokat. Mindenképp a többszöri ismétlést javaslom!

 

Manapság már mindkét tanfolyamtípust lehet online is tanulni, ami véleményem szerint nagyszerű lehetőség.

 

Online gombatanfolyam

 

Egy kiemelkedő lehetőség, ami lassacskán helyet kapott a köztudatban, az az általam kifejlesztett online gombaismereti tanfolyam.

Amikor elkezdtem gombászni, akkor én első körben gomba-szakellenőr tanfolyamra iratkoztam be, ami elvégzését követően szorgalmas önfejlesztésbe kezdtem. Ez azt jelentette, hogy napi 8-12 órát töltöttem gombászással és tanulással, nagyon sok energiát fektettem eszközeim fejlesztésére és utazásra. Elkezdtem szakirodalmakat vásárolni, mikroszkópot vettem magamnak, bejártam fél Európát, tapasztalatokat szereztem a tengerentúlon és mindezekből tanulva, kiépítettem egy olyan oktatási rendszert Magyarországon, ami teljesen eltér a megszokott sablonoktól. Miért is döntöttem így? Egyrészt a tudásvágy hajtott, másrészről pedig szerettem volna, ha tanulóim nem maradnak magukra a tanfolyamot követően. Ugyanis megtapasztaltam azt, hogy ha véget ér egy tanfolyam utána rengeteg plusz befektetés pótolhatja csak, ha ismételni szeretnénk az elméleti tananyagot. Véleményem szerint a természettudományok ezen ágában kiemelkedő fontossággal bír az ismétlés lehetősége.

 

Folyamatosság

 

Ami számomra az egyik legfontosabb kérdés volt tehát, az a folyamatosság kérdése. Hogyan lehet úgy tanulni a gombákról, hogy mindig rendelkezésre álljon a teljes tananyag? A gombák időszakosan jelennek meg, gyakran éveket kell várnunk rájuk, és egy hagyományos tanfolyam csak néhány hét, vagy hónap. Utána hogyan tanuljunk? Miként idézzük fel a tanultakat amikor sok gomba van?  Hogyan férjünk hozzá a tananyaghoz? Ezutóbbi nagyon fontos kérdés, mert a folyamatos gombaismereti elmélet nélkül, színes képek, fotók, leírások, videó-, és hanganyag nélkül mindent a jegyzeteink, és az emlékezetünkben raktározott képek alapján fogunk kivitelezni. Ezek a képek fakulhatnak, torzulhatnak, hibát okozhatnak. Viszont, ha mindig frissek vagyunk, játszva, könnyedén és pontosan gombászhatunk. Tehát szükség van egy színes és látványos, kreatívan használható online felületre, ami bármikor elérhető. Rendelkezésünkre áll, amikor csak akarjuk. A folyamatosságnak köszönhetően úgy fejleszthetjük tudásunkat, ahogyan mi szeretnénk.

 

Önfejlesztés

 

A fentebb leírtakból kiderül, hogy a gombák megismerése, a gombahatározás elsajátítása, annak ellenére, hogy egyfajta alaptudás akár néhány hónap alatt is elsajátítható, egy hosszú, évekig tartó folyamat. Tehát ahhoz, hogy megfelelően kialakuljon bennünk a határozottság, a pontosság és a kellő önbizalom, időre van szükség. Gondolj csak bele! Mivel, hogy évekről beszélünk, gyakorlatilag a legtöbbször egyedül esetleg barátaiddal, családoddal fogsz gombászni, tehát olyanokkal, akik nem oktatók, vagy tapasztalt gombászok. Ebből kiderül az is, hogy az esetek túlnyomó részében saját magadra leszel utalva, amikor gombát fogsz határozni. Nagyon fontos lesz, hogy milyen eszközök állnak majd rendelkezésedre. Itt, most fel is hívnám arra a figyelmet, hogy csak a terepi tapasztalatok alapján tanulni sokszorosan lassabb folyamat, mint + elméleti anyag segítségével (cikk). Közel 7 évembe telt összehozni a tananyagot, még annak ellenére is, hogy folyamatosan a könyveket vásároltam, bújtam, és a mikroszkópot nyüstöltem. Tehát gombaismereti képzésünk ennek a tapasztalatnak és kitartó munkának a koncentrátuma, ami most 1-2 gombnyomással elérhető.

A modern technikának, az online gombaismereti tanfolyamunknak és az egyéni konzultációs lehetőségeknek köszönhetően minden háttértámogatást biztosítani tudunk számodra, ha arra szükséged van. Tehát nem ér véget a tanfolyam! Mindig ott lesz veled, amikor csak akarod.

Természetesen ennek ellenére a bizonytalanság kérdése ugyanúgy felmerülhet benned a közös terepgyakorlatok hiánya miatt, de ha belegondolsz, nagy valószínűséggel ugyanúgy fogsz cselekedni, ha egyszer-kétszer láttál egy gombafajt terepen+fotón, vagy sokszor a képernyőn, annak minden részletével, videó anyagával… Tehát kezdetben a gyűjtést követően azt nagy valószínűséggel meg fogod nézetni, mielőtt elfogyasztanád, ebből tapasztalva aztán plusz tudásra teszel szert. De ezt kezeljük részigazságként, mert nem vagyunk egyformák.  Érezheted úgy is, hogy az online oktatás önmagában kevés számodra, ami bizonyos szempontból érthető. Ebben az esetben mindenképp javaslom a hagyományos oktatást, plusz, ha kiegészíted az online képzésünkkel azzal mindenképp, egy számodra nagyban építő jellegű döntést hozol.

Gombatanfolyamunk óriási előnye, hogy amikor találsz egy gombafajt, az online képzés segítségével azt meghatározhatod, mivel a teljes tananyag a nap 24 órájában rendelkezésedre áll, és a felület úgy lett kialakítva, hogy gombahatározásra is tökéletesen alkalmas legyen. Tehát akkor ötvözöd a terepen tapasztaltakat az elméleti anyaggal, amikor szükséges (könyvhöz hasonlóan), és nem egy megszabott, a gomba-termőtestek növekedésétől függetlenített időpontban.

 

Ami a képzésünk tartalmát illeti, elméleti anyagunk és a kiegészítő tartalmaink összessége, magasan túlszárnyalja az (egyes) alap- és középfokú oktatás elméleti anyagának szintjét és ezáltal azok számára, akik tudnak élni a folyamatosság- és az önfejlesztés lehetőségével, hosszú távon az egyik legjobb befektetés. Amennyiben nem érzed azt, hogy önállóan tudnál tanulni, vagy csak egyszeri tanfolyam-lehetőséget keresel, akkor nem a legoptimálisabb választás számodra.

A legtöbb esetben mindegy, hogy van-e végzettséged vagy nincs, a lényeg, hogy mit tanultál. Mi az, amit hasznosítani tudsz a képzésből, mi az, amiben örömödet leled, és mi az, ami egy életen át elkísér? Ott van mindig veled, és egyszerűen elérhető és nem csak te, hanem családtagjaid is használhatják.

Ezzel a szemlélettel kezdtem bele online gombaismereti tanfolyamunk megalkotásába, ami mára Magyarország legismertebb online gombaoktatásává nőtte ki magát.

 

Felsőfokú gombatanfolyam

 

A végére hagytam azt a tanfolyam típust amihez a gomba-szakellenőr képzés bizonyítványa szükségeltetik, és ez nem más, mint a felsőfokú gombismereti tanfolyam. Ezen a nagyszerű képzésen több száz gombafaj kerül bemutatásra, rendszertani hovatartozása alapján. Ez lehetőséget biztosít számodra, hogy a gombák rendszer- és nevezéktanának használatát egy magas szinten sajátítsd el. Ezen kívül mélyrehatóan foglalkozik az élőhelyismerettel, és egyéb olyan tantárgyak is helyet kapnak a tanfolyamon, melyek az egyetemi mikológiai oktatás alappillérei. A gombák makroszkopikus meghatározása mellett nagy hangsúlyt helyeznek az oktatók a mikrobélyegek ismeretére is. Nagy elismeréssel tudok nyilatkozni erről a képzésről, melyet a Magyar Mikológiai Társaság szervez időközönként. Aki professzionális szinten szeretne foglalkozni a gombákkal, annak mindenképp ajánlom ezt a tanfolyamot!

Az elméleti képzés anyagát, és a terepi oktatást nagyszerű összhangban és arányban tudhatjuk magunkénak, mint ahogy az is nagyszerű dolog, hogy több oktató is véleményt nyilvánít egy-egy témában.

Amennyiben ez a tanfolyam végcélod, és a gomba-szakellenőr bizonyítványodat csak ezért a tanfolyamért szeretnéd megszerezni, hidd el, akkor megéri! Ezen képzés többszöri elvégzése igazán profivá teheti az érdeklődő gombászt.